martes, 28 de noviembre de 2017

Arrels de Mallorca: Lletra i cuina I



CENA NAVIDEÑA

Avui es vigília de Nadal. Un foc alegre i
crepitant daura les cuixes de moltó, els capons
farcits i una estranya mena de paons negres
i grossos, originaris de les Índies, que ha
regalat al senyor Paborde un amic seu d'Àvila,
que fou per molts anys Auditor a Nova
Espanya. El Molt Magnífic i Reverend Senyor
Paborde de Menorca, Mestre Teòleg, Capellà
d'Honor de Sa Majestat, que Déu guardi,
es un baró ja ancià, alt i robust.
El senyor Paborde ha tornat tard de l'esglèsia:
hi havia aquest vespre molta gent a confessar.
Ha consumit la parca col·lació de verdures...
Després ha fet una volta per la cuina,
observant tots els preparatius, mirant els munts
de cofitures, de fruites seques i de coques de
torró, i ha donat ordes per al sopar que,
desprès de la missa del gall, oferirà a alguns
senyors -jurats, cavallers i mossons- amb 
els quals té amistat mes estreta.

***

LORENZO VILLALONGA

El servicio de plata maciza y, sobre todo
la profusión de botellas y de pastelería,
le parecieron de mal gusto.
Realmente aquello no era una merienda para
cuatro personas, sino para dos docenas,
y las ensaimadas, los concos de Inca, las cocas
de la Concepción y "cuartos", aparecían
completamente desplazados.
Los vinos, probablemente del país, mantenían
el anonimato en pomposos frascos de cristal
tallado, y entre tantas bebidas, no había ni
whisky ni champaña. El muchacho que
fumaba "abdulas" interpeló al lego, el cual,
azorado, sacó de la alacena dos empanadas
de merluza y una botella de anís
de Santa María.

***

SA POBLA

Per les terres del marjal,
les mmongetes a cortera;
per l'aigua de l'Albufera,
l'anguila pollagueral,
Cànyom, estopa filada,
dins les cases i llavó,
dominant la pasterada,
la gustosa espinagada
que em féu tastar una anyada
la madona Elianó.